petak, 6. siječnja 2012.

Trimovanje biljaka u Nature akvarijumu

Izgled Nature akvarijuma ne zavisi samo od aranžiranja biljaka, već i od gajenja i održavanja biljaka tako da akvarijum ima prirodan izgled. Da bi se to postiglo, biljke trebaju imati što bolje uslove za rast.
Ali nije samo rast biljaka dovoljan za stvaranje zadivljujućeg prizora. U slučaju da se zanemare kada je trimovanje u pitanju, biljke bi vrlo brzo prebukirale akvarijum, pa je trimovanje neophodno kako bi kontrolisali njihov rast ali i doterivali izgled scape-a.
Postoje tri metode trimovanja. Prva je trimovanje stabljikastih biljaka i njihovo “užbunavanje”. Druga je trimovanje niskih biljaka kao što je Glossostigma elatinoides kada se ne dozvoljava da tepih postane predebeo. I treća je odsecanje listova kod biljaka kao što su Cryptocoryne i Microsorum.

articles: Zvero20.jpg

Zadnji i srednji plan
Veliki broj akvarijumskih biljaka ima veliku reproduktivnu sposobnost i uspeva da se normalno razvija čak i kada im trimovanjem odsecamo njihove delove. Stabljikaste biljke posle svakog trimovanja razvijaju nove izdanke. Tako stabljike svaki put rastu sve gušće i dobija se forma žbuna.
Čest je slučaj da su nodusi novozasađenih stabljikastih biljaka duži, a listovi krupniji, pa se učestalim trimovanjem nodusi skraćuju, a listovi postaju sitniji, te se i na taj način može dobiti na gustini žbuna. Isti je slučaj i sa biljkom prednjeg plana Glossostigma elatinoides. Listovi koji rastu nakon sađenja su nešto veći ali kasnije, nakon nekoliko trimovanja počinju da rastu sitniji i gušći.
Stabljikaste biljke se prvi put trimuju na malu visinu, a kasnije sve više, kako bi se broj stabljika u žbunu nakon svakog trimovanja udvostručavao.
Važno je koristiti dugačke i što oštrije makaze. Oštre makaze mnogo manje oštećuju biljku kod trimovanja i tada će biljka mnogo brže početi da razvija nove izdanke.
Iako biljke koje vole senku, kao što su Cryptocoryne i paprati, rastu sporo, njihovo lišće vremenom raste sve veće i ima tendenciju da zauzme veći deo akvarijuma. Zbog toga je potrebno odsecati velike listove i tako kontrolisati rast biljke.

Prednji plan
U prednjem planu Glossostigma može formirati debeli sloj i tada izdanci koji su u donjim delovima, ne dobijaju dovoljno svetla i počinju odumirati. Zato gornji sloj biljke treba trimovati ostavljajući samo jedan sloj izdanaka i ne dozvoliti da on postane debeo. Pošto se Glossostigma mora trimovati vrlo nisko, blizu podloge, najbolje je koristiti makaze koje su pri vrhu zakrivljene.
Eleocharis acicularis se trimuje na isti način, nisko i paralelno sa podlogom. Ovo se može primeniti ako biljku obrastu alge, i tada se listovi odsecaju skroz do pologe, posle čega počinju da rastu novi.
Ako se na ovaj način trimuju biljke koje sporije rastu, kao što su Marsilea hirsuta i Lilaeopsis brasiliens, nakon trimovanja će im trebati malo više vremena da nastave sa rastom. Kod ovih biljaka treba posebno odstranjivati starije listove koji počinju da gube boju i listove koji su prekriveni algama. Učestalim trimovanjem biljaka prednjeg plana dolazi do toga da njihovo korenje počne izlaziti iz podloge. Tada je potrebno nasuti sloj sitnog šljunka i tako prekriti korenje, inače bi biljka  prestala sa rastom. Nakon trimovanja, novoizrasli listovi rastu gušće raspoređeni pa tepih postaje kompaktniji.

Nema komentara:

Objavi komentar