petak, 6. siječnja 2012.

Metal halogena - MH rasveta

Od kada se probila „fama“, da rast algi nije toliko povezan sa jačinom osvetljenja, , koliko sa drugim stvarima, krenulo se sa eksperimentisanjem različitog osvetljenja, jedan od tih ekperimenata, doveo je do upotrebe Metal Halogene rasvete u akvarističke svrhe, iako su se ranije koristile za zatvorene botaničke vrtove, zbog svojih karakteristika. Pre same kupovine Metal halide rasvete, morate znati da ova rasveta nije početnička „igračka“, jer u suprotnom možete završiti sa akvarijumom koji će biti preplavljen skoro svim algama, te se morate uputiti o održavanju biljnog akvarijuma, kako sa mikro i makro elementima, tako i sa pravilnim doziranjem CO2 u akvarijumu.

articles: AkvarijumMH.jpg

MH rasveta spada u metal halogene lampe koje imaju veoma visok nivo isijavanja, te ih možemo efiksno iskoristiti kod dubokih akvarijuma, koji imaju zasadjene biljke tipa Glossostigma elatinoides ili pak Eleocharis acicularis, biljke koje zahtevaju dosta svetla, te uz ovu rasvetu, slobodno možete da zaboravite na probleme koje vam mogu praviti visina vodenog stuba i slabo isijavanje neonskog osvetljenja. MH rasveta se sastoji od lampe, nosača lampi, upaljača tzv. pulsnog startera i prigušnice koja se razlikuje od neonskih prigušnica. MH rasveta spada u grupu HID izvora svetlosti tj. High Intensity Discharge u koje takodje spadaju živine (vapor) lampe, natrijumske (sodium) lampe.

articles: NosacMH.jpg

Pošto smo se skoro svi složili oko akvarističkog računanja svetla u lumenima i datog odnosa prema litraži samog akvarijuma, možemo slobodno odstupiti od datih proračuna i možemo se vezati za računanje wat po litru, koje se obično koristi kod MH rasvete, kao i kod neonskog osvetljenja. Kada bi preračunali potrebne lumene kod MH rasvete, dobili bi rezultat da nam je lampa od 150w sasvim dovoljna za akvarijum od čak 500 litara, što u ovom slučaju nije tačno. Sigurno se pitate zašto, ali odgovor je veoma jednostavan i leži u veličini same lampe koja ne prelazi veličinu od 15cm, te ista ne pokriva dovoljan deo u akvarijumu, već daje intenzivno svetlo u odredjenom pojasu. Ovakvi „mrtvi“ uglovi se mogu osvetliti podizanjem rasvete u odnosu na samu površinu vode, ali onda gubimo na samom intenzitetu osvetljenja.

articles: akvarijumMH2.jpg

Dužina akvarijuma koje bi pokrivala jedna lampa od 150w se kreću od 70-90cm, mada se ovo brojke proporcionalno samnjuju sa dužinom preko 130cm, tako da bi akvarijumi dužine preko 150cm trebali biti osvetljeni sa 3 MH lampe, što bi iznosilo pokrivenost nekih 50akcm, ali treba obratiti pažnju i na ostale dimenzije akvarijuma, te da se ispoštuje koliko je moguće odnos osvetljenja i litraže samog akvarijuma. Što se tiče postavljanja same lampe, poželjno je imati otvoren akvarijum za dato osvetljenje, mada je itekako moguće imati haubu koja će sadržiti ovu rasvetu u sebi, ali je potrebno odraditi ventilaciju u sklopu samog poklopca, jer se može desiti preterano zagrevanje lampe, koje može dovesti do preteranog zagrevanja donjeg stakla.
Izbor same lampe trebamo svesti na naše potrebe u akvarijumu, ali trebamo obratiti pažnju na temperaturu rasvete tj.kelvine koji se trebaju kretati u opsegu od 5000K do 10 000K, kao i na CRI tzv. Color Rendering Index , koji bi trebao biti što veći, sunčev CRI iznosi 100, radi poredjenja, Takashi Amano koristi rasvetu od 8000K pri indexu 90.
articles: LampaMHtekst.jpg

Kao što smo već rekli MH rasveta se sastoji od prigušnice (balasta) koji se veoma jako greje i u DIY verziji, najbolje je staviti ih ispod samog akvarijuma, što zbog njihove težine, tako i zbog solidnog zagrevanja.

articles: balast.jpg

Ovakav vid rasvete ima ogromne prednosti, ali ima i nekih mana koje treba spomenuti. Od prednosti možemo sigurno možemo pomenuti isplativost samog sistema za malo veće akvarijume na duže staze (long term), dobra osvetljenost akvarijumskih biljaka, kako patuljastih, tako i onih viših, postepeno pojačavanje svetlosti prilikom startovanja sistema, gde imamo mnogo manje stresa kod samih riba, podešavanje jačine svetla podizanjem i spuštanjem samog sistema.
articles: NosacMH2.jpg

U mane ovog sistema možemo ubrojiti malo veću investiciju prilikom startovanja sistema, ali kao što smo rekli isplativost je mnogo bolja tokom vremena, možemo takodje navesti malo zahtevniju operaciju montiranja samih lampi u DIY varijanti, malo veće zagrevanje same lampe, viseći sistemi bez adekvatnih abažura, mogu solidno osvetliti dnevni boravak i zasigurno možemo navesti kupovne sisteme sa MH rasvetom, kao izuzetno rešenje, ali ih ipak zbog same cene ovih sistema, moramo svrstati kao nepovoljne za većinu akvarista.

articles: HQI.jpg
DIY sistem povezivanja
Sve u svemu, nabrojali smo prednosti i mane ovog sistema, možemo reći da govorimo o sistemu koji sa pravom zavredjuje pažnju akvarista. Sam princip rada lampi, balasta i upaljača nije opisan, jer se spada u domen elektrike, a ne akvaristike.

Slike akvarijuma su preuzete sa www.plantella.com

Nema komentara:

Objavi komentar