petak, 6. siječnja 2012.

Kompakt Fluorescentna rasveta - CFL

Fluorescentnu rasvetu kakvu poznajemo danas, izmislio je Peter Cooper Hewitt još davne 1890 godine. Svega 3 godine kasnije 1893 na svetskom sajmu u Čikagu ovaj vid rasvete biva prikazan u svom najboljem svetlu i od taka pokušava da prokrči svoj put ka korisnicima. Od samog nastanka, ovaj vid rasvete biva potiskivan i omalovažavan od strane tada (a i danas) najvećeg proizvođača sijalica sa vlaknom, firme General Electric Company.

General Electric Company, tada u vlasništvu izumitelja sijalice Tomasa Edisona i velikog industrijskog magnata J.P. Morgan-a, je svim silama i novcem zaustavljao razvoj i napredak svih drugih vidova rasvete u cilju održanja monopola na tržištu rasvete i basnoslovnog bogaćenja koje prati jedan monopol.

Tih godina, osim što je na tržištu postojao monopol nad rasvetom, postojao je i monopol na tržištu struje. Tada se koristila isključivo jednosmerna struja, čije je genaratore na tržištu prodavala jedino firma General Electric Company. Na konkursu za uvođenje struje i osvetljenja za svetski sajam u Čikagu te davne 1882 prijavile su se dve firme.
preuzeto sa stranice 
http://aqua-art.org/clanak/Kompakt-Fluorescentna-rasveta-CFL-53.html

Nema komentara:

Objavi komentar