petak, 6. siječnja 2012.

Neocaridina denticulata i Caridina japonica

Crveni trešnjini rakovi su jedna od vrsta račića koja se sve češće sreće u akvarijumima.
Mužjak naraste na veličinu od od oko 2,5 cm dok ženka naraste nešto veća na veličinu od oko 3,5 cm.
articles: Muzijaksheri.jpg
Mužjaci se od ženki sem po veličini razlikuju i po boji, naime oni su providni ili svetlo crvno/braon boje dok su ženke tamno crvene boje.
articles: Zenkaseri.jpg
U periodu kada ženke nose oplođena jajašca količina jajašaca se kreće na oko 20 kom. Jajašca su žuto/narandžaste boje, o jajašcima se ženka stara između 3 i 4 nedelje.
articles: cherryjaja.jpg
Na fotografiji mogu da se vide formirana jajašca, iz jajašaca se nakon perioda razvijanja odmah formiraju mali račići bez preobražaja u larve. Ovi rakovi su dobro prilagođeni životu u vodi koja se kreće u granicama alkalne pH sredine i vodi srednje tvrdoće, najviše im odgovara temperatura koja se kreće od 20 c do 25 c.
Iz nekog razloga mlade ženke odbacuje prvo leglo jajašca odmah u roku od prvog ili drugog dana, ali u narednom leglu mlada ženka brižno čuva jajašca sve do početka perioda formiranja malih račića.

Caridina japonica ili Amano račići

Cardina japonica je vrsta račića koja je više poznata među akvaristima zbog samog lidera u modernoj akvaristici Takashi Amana koji je ovu vrstu račića među prvima nastanio u akvarijumima, odatle i potiče naziv Amano račići.
Razlika između mužjaka i ženke ove vrste račića je očigledna ukoliko znate na šta treba da obratite pažnju.Mužjaci su manji u odnosu na ženke narastu na veličinu od oko 3.5 cm, dok ženke narastu na veličinu od oko 5 cm.
articles: amano1.jpg
Na fotografiji može da se vidi da je telo mužjaka daleko više providno, dok kod ženke to nije slučaj njeno telo je naizgled gušće strukture takoreći neprovidno. Mužjaci imaju i braon tačke raspoređene sa strane duž tela što je još jedan od znakova koji nam pomaže da razlikujemo mužjaka od ženki.
articles: amano2.jpg
Kod ženki je ta šara u vidu kombinacije naizmenično raspoređenih crta tačka crta.
Još jedna od karakterističnih razlika između mužjaka i ženki je i sama veličina abdomena (stomaka). Deo stomaka kod ženki se posebno razvija raste u peiodu kada ženka počinje sa nošenjem jajašaca.

Cardina japonica u toku svog životnog veka nekoliko puta menja egzoskelet. Mladi račići promenu egzoskeleta vrše na svakih 4 do 7 dana, kako se razvijaju i rastu ovaj period se povećava na svakih mesec dana. Razlog za presvlačenje je taj da postojeći egzoskelet postaje premali za telo koje se razvija unutar njega. Koliko često će Cardina japonica da menja egzoskelet u mnogome zavisi i od temperature vode u kojoj borave, optimalna temperatura za njihov život se kreće u temperaturnom rasponu od 22 c do 27 c.
Ženka C. japonica nosi jajašca pre aktuelne oplodnje. Onog momenta kada ženka C. japonica odluči da je spremna za oplodnju jajašaca ona počinje oslobađati feromone u vodu, na taj način šalje poruku mužjacima da je spremna za oplodnju jajašaca.

Po oslobađanju feromona od strane ženke, mužjaci Caridina japonica započinju sa kretanjem po celoj površini akvarijuma bez vidljive zainteresovanosti za hranom ili za eventualnom opasnošću.
Mnogi akvaristi koji se susreću sa novonastalom situacijom u akvarijumu na samom početku odgajivanja C. japonica, u prvom momentu reaguju tako da ponašanje račića protumače kao loš kvalitet vode i samim tim i uznemirenost C. Japonica. Naprotiv to je loše tumačenje, to ponašanje se objašnjava kao način da mužjaci C. Japonica pokušavaju što pre da dođu do ženke koja ja poslala signale za spremnost za oplodnju.
Mužjak koji stigne prvi do ženke i bude izabran sa njene strane, biva mu dozvoljeno da se popne na ženku i izvrši oplodniu jajašaca.
Nekoliko dana nakon oplodnje ženka postavlja jajašca na donji deo svog tela u predelu stomaka. Ženka jajašca tu brižno čuva narednih 4 do 5 nedelja, količina jajašaca može da se kreće i do 400 kom. ili više.
Kada se u jajašcima mogu primetiti formirane oči na sićušnim larvama, možemo da zaključimo da je izleganje iz jajašaca blizu.
Iz mog iskustva prva jaja se izležu nakon 10 do 15 dana po formiranju larvi. Iz jajašaca se izležu sićušne larve veličine od 1 do 1,5 mm.
articles: amano7.jpg
Tek izlegnute larve ne smeju provesti više od 8 dana u svežoj slatkoj vodi iz razloga što larve svoj boravak moraju da provode u morskoj vodi saliniteta 35 ppt. Izlegnute larve moraju da provedu 30 do 60 dana u morskoj vodi pre nego što dožive potpunu transformaciju iz larvi u sićušne račiće.
articles: amano5.jpg
Nakon ovog provedenog perioda račići mogu biti premešteni u akvarijum sa slatkom vodom, gde nastavljaju svoj životni vek naredne 3 do 4 godine koliko on iznosi ukoliko su svi uslovi zadovoljeni.
Dobro je znati da su C. Japonica sposobne za sposobne za oplodnju i osnivanje legla već sa 6 meseci starosti.
articles: amano6.jpg

Nema komentara:

Objavi komentar