petak, 6. siječnja 2012.

T5 (HO) i T8 rasvjeta

Postoje više različitih tipova neonske rasvjete. Mi ćemo se fokusirat samo na one tipove rasvjete koji su prihvaćene kao standard u akvaristici, i za koji postoji najveći izbor lampi. To su T5 HO (high output) lampe, te T8 neonske lampe.

Promjer, dimenzije i potrošnja lampi
Osnovna razlika između tih vrsta neonske rasvjete je u njihovom promjeru. T5 lampe su tanje, imaju promjer 16mm, dok su T8 lampe promjera 26mm. Također, razlikuju se i u dužini, koja je opet direktno povezana sa potrošnjom tih lampi. Što je lampa duža, potrošnja energije će biti veća sto se vidi iz tablica.
                                        T8
Dužina
Potrošnja
/Snaga
38 cm
14W
45 cm
15W
60 cm
18W
75 cm
25W
90 cm
30W
120 cm
36W

                                       T5
 Dužina
Potrošnja
/Snaga
55 cm
24W
85 cm
39W
115 cm
54W
   
   
   

Tehničke karakteristike tih lampi:
Proizvođači nam najčešće daju 5 vrijednosti za svaku lampu:
-          potrošnju energije koje tijelo troši izraženu u Wattima (W)
-          temperaturu lampe u Kelvinima
-          CRI indeks
-          spektar
-          svjetlosni tok izražen u lumenima

Potrošnju lampe u koleraciji sa dužinom lampi smo već pojasnili.

Temperatura lampe izražena u Kelvinima jest boja svjetlosti. Iako ljudsko oko reagira samo na vrlo ograničeni raspon valnih duljina, tj. na vidljivu svjetlost, ono odlično raspoznaje i vrlo male razlike unutar tog raspona. Te male razlike nazivamo boje. Boje bi dakle bile male frekvencijske razlike u području vidljive svjetlosti. Najkraću valnu duljinu imaju ljubičasta i plava svjetlost, a najdulju crvena svjetlost.
Svi znamo da sunčeva svjetlost ima temperaturu oko 6000K. Pošto mi pokušavamo u akvariju imitirati tu svjetlost lampama, najbolje bi se to moglo objasniti ovako:
-          sunčeva svjetlost u podne, lampe 6000-6500K
-          sunčeva svjetlost prijepodne i popodne, lampe 5000-5500K
-          sunčeva svjetlost kod izlaska i zalaska sunce, lampe 2000-3000K
-          svjetlost za oblačna vremena bi bile lampe do 10500K
Generalni zaključak jest da će lampe  <5500K isijavati žuto i crvenkasto svjetlo, dok će one >5500K isijavati svjetlost koja vuče prema plavkastoj svjetlosti, sto je temperatura lampa viša.  U biljnoj akvaristici dokazano je da će bez ikakvih problema, sve lampe temperatura između 5000-10000K biti odlicne za uzgoj  biljaka.

CRI indeks (eng. Color rendering index) mogao bi se prevest kao odaziv svjetlosti, a iskazuje koliki raspon spektra može svjetlosno tijelo prikazati. Prikazuje se veličinama od 1 do 100, a što je viši, to je rasvjetno tijelo kvalitetnije (i skuplje).  Sunce ima CRI 100. Najkvalitetnija rasvjetna tijela spadaju u klasu 1a, i imaju CRI > 90, dok lampe koje se najčešće koriste u akvaristici većinom spadaju u klasu 1b sa CRI između 80-90. 
Sad kad smo pojasnili temperaturu i CRI indeks lako je prepoznati sa bilo koje lampe njene karakteristike. Primjer: Naiđete u dućanu na lampu oznake 840. Prvi broj će predstavljati CRI indeks 8, a druga dva temperaturu lampe (40 bi značilo 4000K). Isto tako ukoliko naiđete na lampu 965, njen CRI iznos preko 90, a temperatura joj je 6500K.

Spektar je graf koji prikazuje koliku količinu energije neko rasvjetno tijelo emitira u rasponu od 400nm do 700nm (raspon vidljive svjetlosti).
Ovo je spektar sunca:
articles: 1 spektar suncal.jpg


A ovo bi bio spektar sunca pod vodom
articles: 2 Sunce pod vodom.jpg
Proizvođači akvarijske opreme rijetko prave lampe punog spektra, nego savjetuju kombinaciju raznih lampi kako bi se dobila imitacija punog spektra. To ne znači da mi ne možemo malo bolje potražit po specijaliziranim dućanima i pronaći recimo lampe oznaka CRI preko 80, koje se koriste za druge svrhe, i koje su puno jeftinije nego akvarističke, a istih ili boljih karakteristika.

Lumen je jedinica svjetlosnog toka, obilježena SI jedinicom lm. Pošto svjetlosni tok predstavlja snagu zračenja, koju emitira izvor svjetla u svim smjerovima, sve je jasno. Što više lumena lampa isijava, to je za naše biljke bolje. Dvije naizgled iste lampe po dužini i wataži, mogu isijavat potpuno različite količine lumena i na to treba obratiti pažnju.

I za kraj, od  najpoznatijih lampi, koje se mogu naći u dućanima, sastavili smo listu prema kvaliteti. Lampe koje imaju niži CRI, proizvođač je predvidio da se koriste  u kombinacijama sa lampama drugačijeg spektra, i ne bi se trebale koristiti kao jedina rasvjetna tijela.

CRI>90   1A klasa
Osram lumilux deluxe, Philips TL-D 90, JBL Solar serija lampi, Philips TLD Graphica Pro, Osram Biolux series, Philips T5 HO 90, Osram Fluor lampe, Sylvania Activa.
CRI 80-89  1B klasa
Osram lumilux, Sylvania luxline, Hagen flora-glo, Hagen life-glo,  Dennerle akvarističke lampe, Philips TL-D super 80, Sylvania Daylightstar, Sera akvarističke lampe, Philips Master TLD Super 80, Arcadia Freswater, Arcadia Orginal Tropical.
CRI 70-79 2A klasa
Osram natura, Hagen Aqua-glo, Phillips TLD Aquarelle, Hagen Power-glo.
CRI 60-69 2B Klasa
Sylvania Gro-lux, Philips TLD 33, Sylvania standard series, Hagen Sun-glo, Sylvania Aquastar.

Nema komentara:

Objavi komentar